• SELECTIE PROJECTEN

    2009 - 2018

    Prodock 2.0

    Onderzoek naar uitbreiding innovatiehub Haven Amsterdam

    Sloterdijk - Amsterdam 2018 - 7.500 BVO m2

    Opdrachtgever : Stone22

     

    Info volgt

    Thonik aan de Wibaut

    Ontwerp en Uitvoering - Nieuwbouw ontwerpstudio Thonik

    Wibautstraat - Amsterdam 2016-2019 - 850 m2 BVO

    Opdrachtgever : Thonik

     

    Ontwerp : Thomas Widdershoven ism MMX-architecten

     

    DaQpark

    Onderzoek postzegelpark op Europarking Amsterdam

    Singelgracht - Amsterdam 2018

     

    ism Jan Henk Tigelaar (Rooftop Revolution)

     

    Een van de doelen van het duurzaamheidsbeleid in Amsterdam is de realisatie van Groene Daken. Groene daken in de stad verminderen de opwarming van de stad in de zomer, ze zetten CO2 om in zuurstof en filteren het fijnstof.

     

    Last but not least: door klimaatverandering is er steeds vaker sprake van extreme regenval, en een overbelasting van het riool. Groene daken zijn hiervoor een buffer.

     

    De Europarking aan de rand van de Jordaan biedt stalling voor 650 auto’s.

    Het bovenste dek heeft 2600 m2 schitterend uitzicht over de binnenstad, maar wordt exclusief gebruikt door de politie Amsterdam. Door het toevoegen van een 0,5 m leeflaag en regenopvangbassin ontstaat er een uniek postzegelpark ter grootte van het Leidseplein, op 25 meter boven straatniveau: DaQpark

    Programmatische en Stedenbouwkudige studie

    Havenstraat - Amsterdam 2016 - 11.000 m2 BVO

    Opdrachtgever : British School of Amsterdam

     

    ism Kees van Ruyven

    Marie-Laure Hoedemakers (Lodewijk Baljon landschaparchitecten)

     

    The British School of Amsterdam is nu verspreid over drie locaties in Amsterdam Zuid. Al geruime tijd werd gezocht naar een nieuwe locatie voor een gebouw van ruim 11.000 m2 waar de school zich met 900 leerlingen kan huisvesten.

     

    Na vele locaties in Amsterdam te hebben onderzocht is het oog gevallen op een voormalige gevangeniscomplex. Dit gebouwenensemble in de Havenstraat staat op een kavel van ruim 10.000 m2 en wordt gekenmerkt door een monumentaal kruisgebouw van 6600 m2. Een ontwerpteam bestaande uit een projectmanager, architect en landschaparchitect is gevormd om te onderzoeken op welke wijze het complex en buitenruimte kunnen worden hergebruikt als campus voor de BSA. Het onderzoek is een advies naar de gemeente Amsterdam voor verdere uitwerking naar een Stedenbouwkundige Programma van Eisen (SPvE) en de architectenselectie.

     

    Bureau Monuments & Archeologie:

    We hebben afgelopen dinsdag ‘bureaubreed’ gekeken naar de haalbaarheidsstudie voor de British School. Het is een goed verhaal met veel aanknopingspunten die een herbestemming flink op weg kunnen helpen."

    Het Belgenmonument

    Prijsvraag ruimtelijk object bij Belgenmonument Amersfoort

    Amersfoort 2016

    Ontwerp : Jord den Hollander ism MMX-architecten

     

    Het 100 jaar oude monument is een geschenk van België aan Nederland voor de opvang van duizenden Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

     

    BANG! is een eigentijdse toevoeging aan het ceremoniële ontwerp van het Belgische Monument.

     

    Het voorgestelde paviljoen herleeft de betekenis van het bestaande monument door te verwijzen naar de hedendaagse vluchtelingencrisis. Gelegen aan de voet van de westelijke heuvel is het een dramatisch en zichtbaar baken aan de toegangsweg van Amersfoort.

     

    Een "sign" met dubbele betekenis: de explosie van conflicten en de daaruit voortvloeiende angst voor de onschuldige slachtoffers.
     

    Wacht! Ruimte.

    een nieuwe open typology voor CJG Edam-Volendam

    Edam-Volendam 2015 - 450 m2 VVO

    Opdrachtgever : Gemeente Edam-Volendam

     

    Recente wetgeving legt de verantwoordelijkheid voor integrale jeugd-gezondheidszorg bij de gemeente. Op basis daarvan gaf gemeente Edam-Volendam aan MMX architecten de opdracht om in de nieuwe woonwijk ‘Broeckgouw’ een Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) te ontwerpen.

     

    Onderzoekskamers van het CJG hebben strikte privacy nodig en liggen meestal direct aan de gevel. Hierdoor zijn de ramen zijn vaak geblindeerd en worden medische centra daardoor vanaf de buitenkant vaak als niet-uitnodigend en soms zelfs als een bastion ervaren. Als oplossing voegde MMX de onderzoekskamers samen in een kleurrijk, afgerond paviljoen in het midden van een ontvang­struimte. Daarmee ontstonden verschillende zones in de wachtruimte, omgeven door hoge ramen. Met deze transparantie ontstaat een levendige interactie met de straat.

     

    Een ander aandachtspunt was dat wachtruimtes de neiging hebben te veranderen in reclamezuilen, langzaam dichtgeplakt met folders, posters en brochures.

    MMX ontwierpen in reactie hierop een enorme, open folderwand van essenhout, met plaats voor meer dan 100 verschillende brochures.

     

    De uitvoering van het project is gemanaged door MMX en werd afgerond in 3 maanden.

    ruimtelijke en strategische interventie op bestaande hotelboot

    NDSM - Amsterdam 2015 - 250 m2 BVO

    Opdrachtgever : BOTEL Amsterdam

    Ontwerp : MMX-architecten ism Jord den Hollander

     

    “Hoe kan je de uitstraling van de hotelboot in het IJ verbeteren zodat het aansluit bij de dynamiek en creativiteit van het NDSM terrein in Amsterdam-Noord?”

     

    Dat was de vraag die Botel-eigenares Sandra Chedi in 2011 voorlegde aan MMX-architecten. Samen met cineast en architect Jord den Hollander werd een gedurfd plan ontwikkeld. Vijf 6,5 meter hoge hotelkamers vormen als enorme speelgoedletters het vrolijke silhouet B O T E L. De witte hotelboot heeft daarmee een spraakmakend accent gekregen dat refereert aan de schoorstenen van de oceaanstomers die hier ooit van de helling liepen.

     

    Voor de interieurs van de letters bedacht MMX het plan om verschillende ontwerpers uit te dagen. Richard Hutten ontwierp een halfpipe in de B, Ronald Hooft (&Prast&Hooft) liet zich inspireren door het boek l’Histoire d’O voor de O en architecte Moriko Kira maakte van de L een oase van rust. In de E ontwierp Jord den Hollander de kleinste bioscoop van Nederland, en MMX-architecten zagen in de bovenkamer van de T de captain’s room voor Botel.

    1e prijs "het Bosch Architectuur Initiatief’ ontwerpwedstrijd

    Centrum - Den Bosch 2015 - 500 m2 BVO

     

    Parkeergarage Wolvenhoek in de binnenstad van Den Bosch biedt 471 parkeerplaatsen, waarvan de bovenste - bereikbaar na het nemen van 12 bochten - een prachtig panorama over de stad biedt.

     

    Door het toevoegen van een nieuw dak, voorzien van een grasveld, wordt dit uitzicht verhevigd, en ... ontstaat een verrassend recreatieterrein, op 16 meter boven de nauwe straatjes van de binnenstad: Wolvenweide.

     

    De Wolvenweide accumuleert water en warmte, filtert de stadslucht en absorbeert CO2.

     

    Maar bovenal is dit de nieuwe place-to-be. Hier kan je met mooi weer flaneren, joggen, kamperen of gewoon zonnen met een glas wijn en goed gezelschap.

    In de winter kan je er sneeuwpoppen bouwen, of zelfs een baantje schaatsen.

    Via een nieuwe entree aan de Waterstraat, met een nieuwe lift in de bestaande schacht, zoef je in een oogwenk naar boven.

     

    De jury prees unaniem zowel het lef als de haalbaarheid van het plan. MMX is voornemens het plan verder uit te werken in samenspraak met externe ontwikkelaars.

    transformatie voormalige HTS in een creatieve hotspot

    Wiltzanghlaan - Amsterdam 2014 - 7.500 m2 BVO

    Opdrachtgever : WOW - Amsterdam / Gemeente Amsterdam

    Stoffering en inrichting : Studio Edward van Vliet

     

    In samenwerking met Bureau Broedplaatsen hebben hotelier Sandra Chedi en stadmaker Kees van Ruyven het initiatief genomen tot de transformatie van het voormalige HTS-complex aan de Wiltzanghlaan. Het hoofdgebouw was in 2000 al getransformeerd tot een asielzoekerscentrum en stond sinds 2006 leeg.

    Het programma bestaat uit vijftig studio’s voor afgestudeerde kunstenaars, 350 hostelbedden, een lobby, restaurant, atelierruimte en een stadslandbouwlaboratorium.

     

    Uitgangspunt voor de verbouwing is het bieden van een platform voor startende kunstenaars. Het hostel op de bovenste twee verdiepingen maakt het mogelijk om onafhankelijk te zijn van structurele subsidies. Voor de organisatie en culturele programmering is curator Marlies Buurman aangetrokken.

     

    Twee hoofduitgangspunten waren voor het ontwerp leidend: het transparant maken het labyrint aan verkeersruimten en het maken van een open relatie tussen het gesloten gebouw en de omgeving. De karakteristieke buitenruimtes van het complex zijn ingezet als intermediair: het voorplein als ontmoetingsplek, een patio als buitenlobby en stadslandbouw op de binnenplaats als leverancier voor het restaurant. De gevel is thermisch verbetert door de kenmerkende stoeltjesprofielen op een bijna onzichtbaar wijze te voorzien van dubbelglas.

    Verbouw Majanggracht

    Ontwerp en Uitvoering - Nieuwe voorgevel en interieur

    JAVA -Eiland - Amsterdam 2018 - 200 m2 BVO

    Opdrachtgever : Prive

     

    KasCo - Plantagelab

    Ontwerp en Uitvoering - Tijdelijk kantoor en workshopruimte

    Urban Farm WOW-Amsterdam

    Bos& Lommer - Amsterdam 2017 - 150m2 BVO

    Opdrachtgever : WOW - Amsterdam

     

    In samenwerking met Kees van Ruyven en Luca van Putten (Plan Bruist)

     

    Podium Schalkwijk

    Ontwerp - Multifunctioneel podium

    Winkelcentrum Schalkwijk - Haarlem 2017

    Opdrachtgever : Vereniging Winkelcentrum Schakwijk

     

    In samenwerking met Stefan Bodecker (Placemaking Plus)

    Black is Beautiful

    Ontwerp en Uitvoering Woonboerderij

    Slappetrep - Friesland 2016 - 150 m2 BVO

    Opdrachtgever : Prive

     

    In het gehucht Slappeterp stond -na een felle storm op het kleikavel van 3500 m2- alleen nog het voorhuisje van een oude kop-hals-rompboerderij overeind.

     

    MMX ontwierp een uitbreiding volgens deze klassieke boerderij-typologie, voor het onderbrengen van de twee ateliers, de centrale entree, een bijkeuken en slaapverdieping voor het gezin van drie personen,

    Rekening houdend met toekomstige uitbreiding is de 'romp' modulair opgebouwd: een stalen skelet, wind- en waterdicht gemaakt met sterk isolerende industriele sandwichpanelen in stroken van precies 1.00m.

     

    Deze zilveren schuur is op zijn beurt weer bekleed met 'zwart hout', hout dat effectief verduurzaamd is door het oppervlak aan te branden. Dit heet shou-sugi-ban, een traditioneel Japanse methode om simple naaldhout een levensduur van soms meer dan 100 jaar mee te geven, maar door structuur en glans een bijzondere uitstraling heeft.

     

    Het huis is voorzien van verwarming middels een geautomatiseerde pelletkachel. De eigenaar / bewoner heeft het huis grotendeels eigenhandig gebouwd en ... gebrand.

     

    Firefly Lodge

    Initiatief en Ontwerp - Drijvend Tiny house

    Biesbosch 2016 - 25 m2 BVO

    In samenwerking met EPS Products

     

    Licht voor Thonik

    Ingeneering en uitvoering ronde ramen

    Weesperzijde - Amsterdam 2016

    Opdrachtgever : Thonik

    Ontwerp : Thomas Widdershoven ism MVRDV

     

    Handelshuis voor Bouwinnovatie

    Toekomstvisie BouwmaatXL

    Joan Muyskenweg - Amsterdam 2015 - 30.000 m2 BVO

    Opdrachtgever : Steengoed B.V.

     

    MMX-architecten gevraagd een toekomstvisie te geven op de ruimtelijke ontwikkeling van BouwmaatXL. Amstelbusinesspark zuid, waar BouwmaatXL gesitueerd is, kenmerkt zich als grootstedelijk bedrijventerrein en is een van de drie grootstedelijke bedrijventerreinen aan de ringweg van Amsterdam.

     

    Het terrein van Bouwmaat wordt aangevuld met bedrijven die een inhoudelijke verwantschap met Bouwmaat hebben. Op deze manier ontstaat een ‘hub’; een handelsgemeenschap waar bezoekers een one-stop-get-all kunnen ervaren. De ‘circulaire stad’ uit het strategisch plan Amsterdam zal zijn weerslag hebben op het plan: er wordt gestart met bedrijven die innovatief zijn binnen de circulaire economie. Daarmee kan deze ‘hub’ op termijn ‘talk of the town’ worden.

     

    Een dergelijke aanpak vraagt om onderscheidende architectuur, waarin de circulaire economie een hoofdrol speelt. De ambitie voor de bebouwing aan de A10 is om er het hoogste houten gebouw van Nederland te laten verrijzen. Creatieve bedrijvigheid en research-business hebben behoefte aan hoge ruimtes die naar eigen inzicht en beheer ingericht kunnen worden. Dubbelhoge verdiepingen zijn daarom uitgangspunt. Het huidige dak van Bouwmaat wordt bij het plan betrokken met de potentie om op een niveau van 9.00m een dakpark van wel 15000 m2 te maken. Zo ontstaat er een groene oase aan de A10, voor alle gebruikers & bezoekers en van voldoende grootte voor een ecologische identiteit.

    Villa Elbers

    Ontwerp en Uitvoering villa

    Edward Wrightstraat - Amsterdam 2009 - 200 m2 BVO

    Opdrachtgever : Prive

     

    Het Steigereiland, het eerste deel van IJburg vanaf de Ring Oost, kenmerkt zich door een bonte kermis van ‘welstandsvrije’ zelfbouwkavels.

     

    De woning op kavel 250 keert zich aan de straatzijde nurks af van dit visuele geweld, maar opent zich naar de zon, de lucht en de rietkraag in het water. Galerij en dakterras verbinden alle woonruimten met buiten en omarmen met gulle zwier de hoekige cocon van het huis zelf.

     

    De detaillering ondersteunt de expressieve rijkdom van het bouwmateriaal: fijngestructureerd pleisterwerk, mat gemoffeld metaal en natuurlijk vergijzend hardhout.

     

    Duurzaamheid was een belangrijk item in het PvE. Het huis is daarom geheel zelfvoorzienend mbt verwarming en koeling, en ontving subsidie voor de –destijds- ongekend goede energie-prestatie.

    Polly takes over

    Uitwerking voorstel landschapsinsallatie kunstenaar Marijke Vijfhuizen

    Buurderij - Haarlemermeer 2010

    Ontwerp : Marijke Vijfhuizen ism MMX-architecten

     

    Our hope of a cleaner, more sustainable future is represented by a labyrinth, situated in a rural polder area that is flat and empty. It has approximately the size of a football pitch.

     


    On this plot a system of grass lanes is projected following the patterns on the front and back cover: ‘juicy’ green grass paths that criss-cross each other without beginning and without end.


    In between these lines the remaing islands are all different in shape and height. The highest being around 6 feet. These are also overgrown, but of a different species of grass, in a different mowing length and with the occasional flower.


    Knitted blankets of blue plastic garbage bags, cut into 2” wide strips are draped over these bits, creating a two-tone landscape made up of the unnatural blue plastic and natural green grass…

    Zeist aan Zee

    Engineering balustrade

    Ontwerp & Opdracht : Jord den Hollander

     

    Als de huidige klimaatverandering doorzet is het denkbaar dat Zeist ooit een plaats bij de zee worden. Het landgoed Zeist Hoog Beek en Royen is de denkbeeldige kustlijn en had een markering nodig.

     

    Het baken "Zeist bij Zee is een reactie op de nutteloosheid van het theehuis-folly die in het verleden op deze plek heeft gestaan. Een folly is een fenomeen in landhuizen en landgoederen: het zijn vaak fantasierijke werken waarin de toeschouwer op het verkeerde been wordt gezet en vragen zal oproepen.

     

    Architect Jord den Hollander heeft het verleden en de toekomst verweven in het ontwerp van de nieuwe dwaasheid. Het baken toont het merkteken tussen de rivier en de zandgronden van de bergkam.

     

    MMX-architecten heeft geassisteerd in de uitwerking van het baken.

    Docentschap - Begeleiding Afstuderen

    Michiel and Arjan zetten zich in verschillende opleidingen:

    Faculteit Bouwkunde - Delft

    Academie van Bouwkunst - Amsterdam

    Faculteit Bouwkunde - Hogeschool van Amsterdam

     

     

    DelflandZOO

    Facaliteren Placemaking Delflandplein

    Overschiestraat - Amsterdam 2017

    Opdrachtgever : Woonstichting de Key

     

    Opstellen voorwaarden tijdelijke inrichting Kaskantine

     

     

  • waarom we doen wat we doen..

    MMX-ARCHITECTEN ONTWERPEN RUIMTELIJKE STRATEGIEEN VOOR DE STEDELIJKE OMGEVING.

    ONTWERPEN ZIJN EEN INTERACTIEF RAAMWERK.

    EEN SOLIDE EN SLIM ONTWORPEN BASIS VOOR DYNAMISCH EN PLEZIERIG GEBRUIK.

  • WIE IS MMX

    Arjan van Ruyven

    Partner

    Een goed ontwerp is maatwerk, waarbij de identiteit van de gebruiker zijn uitdrukking vindt. Trots, authenticiteit en functionaliteit laat ik graag in onze ontwerpen naar voren komen. Door gedegen materiaalkennis en interesse voor innovatie wordt er gezocht naar duurzame oplossingen in nauwe samenwerking met opdrachtgever en adviseurs.

     

    Een inspiratie is het werk van Bernd & Hilla Becher, die als fotografenduo de schoonheid van het allerdaagse, zoals industriële gebouwen, systematisch hebben vastgelegd.

      

    contact met Arjan  & Kwalificaties 

    Michiel van Pelt

    Partner

    Ervaren ontwerper / ingenieur met aandacht voor detail. Veel ervaring met ontwerp en realisatie van middelgrote tot grote bouwprojecten, vooral in woningen. We streven naar het ontwikkelen van nieuwe typologieën in huisvesting voor de 'stedelijke' ouderen, en werken constant aan een scherpe definitie van duurzaamheid.

     

    contact met Michiel & Kwalificaties

  • MMX in de Media

    "MMX did not fall back into the standards tactics of architecture, because as project architect Arjan van Ruyven said: " Everything we usually design, is not implemented " No clean white walls, no fancy lighting. for WOW we invested in simple floor plans, stunning colors and a raw finish”. And it does make the building exciting and inspiring. With this kind of transformation MMX-architects proves that sustainability does not necessarily has to be expensive, and working with a tight budget does not lead to a bad building."  

     

    " Much like a psychiatrist, we lay the building down and had in-depth sessions with it. The ground floor and restaurant are now transparent. You can look straight to the herb patio and inner courtyard. We brought daylight back to the upper floors, and organized the hallways in such a way that you can look from one side of the building to the other."

     

  • the NDSM wharf, in the north of Amsterdam?"
  • Filmpjes

    Inzending - 1e prijs - Ontwerpwedstrijd Parkeergarage Wolvenhoek door het Bosch Architectuur Initiatief

    Nominatie Video ARC15 AWARDS 2015

    Presentatie Loftletters BOTEL

    Plaatsen van de Loftletters

    Ooit een O gebouwd..?

    Een minuut film over" Het Podium" voor WOW-Amsterdam vertoond op Arcam Museumnacht

    documentaire bouwprocess WOW-Amsterdam door Jacobine van de Kamp